• Nieuws
  • Jan 15, 2024
  • Hans van Hooijdonk

EAL beveiligt infra van Europees GPS-netwerk

Galileo is een Global Navigation Satellite System en is de Europese tegenhanger van het Amerikaanse GPS, en het Russische Glonass systeem en het Chinese Beidou System. Het wordt gezien als het meest ambitieuze en grootste industriële project van de Europese Unie.

Het Rijksvastgoedbedrijf Cariben realiseert in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ten behoeve van het Galileo systeem een “Ground Sensor Station (GSS)” op het eiland Bonaire. De diverse stations verspreid over de gehele wereld vormen tezamen een netwerk van antennes welke de accuraatheid en de kwaliteit van de satellietsignalen bewaakt en de posities van de satellieten vastlegt. De binnen het netwerk vergaarde data wordt verwerkt in onder anderen de Galileo Control Centers in Oberpfaffenhofen in Duitsland en Fucino in Italië.

Strengste normen

Een dergelijk Ground Sensor Station dient natuurlijk volgens de strengste normen te worden beveiligd. Deze beveiliging bestaat uit diverse aan elkaar gerelateerde maar autonoom functionerende systemen gecombineerd met een 24/7 personele inzet.

EAL Apeldoorn is al sinds 2014 actief binnen de Bijzondere Nederlandse Gemeenten Bonaire, Saba en St. Eustatius. Tezamen met haar Local Service provider IBO Bonaire verzorgt zij sindsdien alle security-gerelateerde systemen voor de Rijksdienst Caribisch Nederland, het Rijksvastgoedbedrijf Cariben, het Korps Politie Caribisch Nederland, de Brandweer en meerdere opdrachtgevers buiten de overheden.

Doelgerichte samenwerking
“We hebben het jaar 2023 mooi mogen afsluiten met het ontvangen van de opdracht om ook het Galileo GSS te voorzien van een compleet en degelijk geprojecteerde set van beveiligingssystemen volgens de Nederlandse Normenkaders. Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang. Wij zien uit naar een prettige en doelgerichte samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf Cariben, de Rijksdienst Caribisch Nederland, onze partner IBO Bonaire en de bouwkundige partijen", zegt Hans van Hooijdonk van EAL.
"En als we dan als gebruiker, veelal zonder het ons te beseffen, diensten afnemen van Galileo mogen we trots zijn dat we ook hieraan een bijdrage hebben mogen leveren."

Hans van hooijdonk | EAL